Annons

Annons

Knaprig smulpaj

Ljuvligt gott med knaprig smulpaj och äkta vaniljvisp. Här kommer mina enklaste recept.

Silva ett härdigt äpple som klarar de kalla vintrarna i Norrbotten. Perfekt till äppelpaj

I helgen har jag ju varit i Norrbotten och efter surströmmingen vill jag alltid ha något sött och syrligt till dessert och vad passar då bättre än äppelpaj. Men äpplen i Norrbotten hör inte till vanligheterna. När jag växte upp fanns det bara sura paradisäpplen, men nu hade min kusin Monica fått en jättefin skörd på sitt äppelträd. Jag tror att det var sorten Silva, som tål de stränga vintrarna däruppe. Det är fint syrliga och perfekta till äppelpaj eller mos. Så jag slängde ihop en smulpaj och det var min första smulpaj för i år. Det är ju så gott och nästan alltid finns ingredienserna hemma. Det enda som jag behövde inhandla var en vaniljstång och grädde för en extra god vaniljvisp till.

Knaprig smulpaj

6 portioner

Annons

7-8 äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel

Smultäcke
125 g smör
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 dl strösocker

Crème chantilly
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3–4 msk florsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Klyfta äpplena med skal och fördela dem i en pajform. Strö över lite socker och kanel. Sockermängden beror på hur syrliga äpplena är. Vänd runt så att allt blandas.
3. Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Tillsätt mjölet och rör om tills det blandats. Tillsätt havregryn och socker. Fördela blandningen över äpplena och grädda i nedre delen av ugnen tills smultäcket fått fin färg.
4. Crème chantilly: Häll grädden i en bunke. Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna i grädden. Vispa grädden men inte alltför hårt. Smaka av med florsocker.

Gör egen vaniljvisp det blir så mycket godare än allt du köper.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar