Annons

Annons

Baka saftig fruktkaka som håller hela julen

En riktig god och saftig fruktkaka med fikon, aprikoser och russin. Den håller sig god och saftig hela julhelgen. En liten touch av citrus ger den extra fräschör.

  1. Fruktkaka i bakad i fin form som ger kakan karaktär.

    I två dagar har jag haft torkad frukt som legat och dragit åt sig rom. Det ska bli en fruktkaka för det är ju något som hör julen till. Jag hade torkade fikon som legat och torkat lite för mycket, så de var stenhårda, men det gör inte så mycket. Bara frukten får tid på sig att suga åt sig vätska. Jag fick hälla på lite extra sprit för att de skulle bli mjuka och så fick de stå i 2 dygn.  Jag köper alltid ekologisk torkad frukt och aprikoserna är osvavlade, vilket gör att de  är mörka i färgen. Men jag tycker de är godare och så är de lite mjukare än svavlade aprikoser. Man svavlar den torkade frukten för att den ska hålla bättre, men det är alls inte nödvändigt. Jag har också i lite rivet citrusskal i min fruktkaka. Jag tycker att det blir så fin och fräsch smak med citrustonen.

Saftig fruktkaka med rom och citrus – recept

1 kaka, ca 15 bitar

Annons

250 g torkad frukt, t ex 100 g fikon, 100 g aprikoser och 50 g russin
1 dl rom eller cognac
100 g sötmandel
smör + kokosflingor, ströbröd eller polenta till formen
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl, 240 g
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 apelsin
finrivetskal av 1 apelsin

Gör så här

1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka fikon och aprikoser.  Blanda fikon, aprikoser, russin och mandel. Häll spriten över och blanda väl. Låt stå minst 10 timmar. Hacka mandeln.
2.  Smörj och bröa en  1 1/2 liters form. Sätt ugnen på 175°.
3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda det med frukten, mandeln och det rivna cirusskalet. Rör ner blandningen i äggvispet.
5. Häll smeten i formen. Grädda på netersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp och låt svalna.

Saftig fruktkaka fullmatad med romindränkt frukt och hackad mandel.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar