Annons

Annons

Bjud på en vit chokladmousse med ett sötsryligt täcke av citrus

Len vit chokladmousse med citrustäcke är en ljuvligt god dessert, som passar så bra att göra så här års när citrusfrukterna är så fina. Det är också en bra bjuddessert som kan stå helt färdig i kylen redan dagen före.

Vit chokladmousse med citrustäcke, foto: Ulf Svensson

Sugna på en god dessert till helgen. Här kommer recept på en av mina egna favoriter. Under det sötsyrliga täcket döljer sig en len vit chokladmousse som är ljuvligt god och passar så bra till smaken av citrus. Det är en perfekt dessert som står helt klar i kylen, du kan till och med förbereda den dagen före. Om du gör den i mindre glas räcker receptet till 6 portioner. Även om du inte är van att använda gelatin behöver du inte vara rädd att misslyckas, följ receptet så är jag säker att du lyckas.

Annons

Själv kommer jag inte att hinna göra någon dessert i helgen. Jag måste förbereda min flytt från Helsingborg till Malmö för till veckan går flyttlasset. Det är inte lätt när man flyttar till mindre och ska göra sig av med saker. Men jag önskar er alla en skön helg och hoppas att solen vill lysa i annat fall får ni trösta er med min solgula dessert. Den lyser och piggar upp. Ha en trevlig helg!

Vit chokladmousse med citrustäcke – recept

4 portioner

1 gelatinblad
100 g vit choklad, finhackad
3/4–1 1/4 dl vispgrädde
2 äggvitor
2 tsk pressad citron
1 msk strösocker
Citrustäcke
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl pressad saft av clementin eller apelsin
4 clementiner eller 2 apelsiner
ca 2 msk strösocker

Gör så här

1. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Koka upp 3/4 dl grädde i en liten kastrull. Ta den från värmne 0ch låt chokladen smälta däri. rör tills det blir slätt.
3. Ta upp gelatinbladet och tillsätt den varma chokladkrämen. Rör tills det löst sig. Låt svalna i rumstemperatur.
4. Vispa resten av grädden men inte för hårt och vänd der den avsvalnade chokladkrämen.
5. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar. Ställ i kylen för att stelna. Det tar några timmar.
6. Citrustäcke: Lägg gelatinet i kallt vatten 5–10 minuter. Sila den pressade saften och värm 1/2 dl, lägg ner gelatinbladet i den varma saften. blanda ner resten av apelsinsaften. Låt svalna tills saften är likt ovispad äggvita. Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor. Om du använde apelsiner se till att det är hinnfria klyftor eller dela skivorna i mindre bitar. Lägg citrusfrukterna på den stelnade moussen. Skeda citrusgeléet över moussen och låt stelna ca 1 timme i kylen. Ät och njut!

 

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar