Annons

Annons

Allt från parmesanknappar till larver och myror

Sitter hemma i soffan i Stockholm och känner mig helt utpumpad efter att ha varit igång sedan klockan fem i morse. Dagen började inte så bra då hela datasystemet låg nere på Ängelholms flygplats och incheckningen inte fungerade. Jag hann bli lite nervös att det skulle ta lång tid och jag inte skulle hinna med anslutningsflyget i Stockholm till Umeå. Det är lätt att inse hur sårbara vi är när datasystemen inte fungerar. Nåja, det gick bra och jag hann till och med en snabb frukost på Arlanda  kom i tid till Umeå.

Annons

Snabb frukost på Arlanda.

Smink-Maud förvandlar mig från gråblek och trött till lagomt rosig i tv-rutan. Det är bästa stunden på dagen.

Sedan gick dagen i rasande fart, förberedelser, sminkning och snabb lunch och vilken spännande dag det blev. Jag fick hänga med de här trevliga killarna som båda har så mycket spännande kunskap. Ola Albrektsson arbetar med produktutveckling med framtidens mat: insekter som myror, mjölmaskar och syrsor. Richard Tellström som är måltidshistoriker kan det mesta om måltiden idag och varför vi äter vi äter so vi gör. Han talade bland annat om skämsmat, mat som vi inte lägger upp på Instagram och Facebook.

Ola Albrektsson och Richard Tellström

Frågan var skulle jag våga testa? Ja självklart jag är ju alltid nyfiken på all sorts mat. Det var faktiskt gott även om jag var lite skeptisk, de friterade mjölmaskar hade fin sälta och var lite fint frasiga. Pajskalen med mjölmaskmjöl och smör var också goda. Sedan blev det renlav toppad med ”svart kaviar” av mixade myror. Myrorna hade en spännande syrlig smak och fick också sätta smak på snapsen. Spännande att prova men jag kommer inte ge mig ut för att leta myror.  Men myrorna lär vara väldigt näringsrika och björnarna äter dem när det kommer ut ur idet för att fylla på med näring. På min tomt  i Norrbotten har de ätit upp en jättestor myrstack.

Myrsnaps

Mjölmaskar och syrsor

Mjölmaskpajskal med emulsion av mjölmask toppade med renlav och mixade myror.

Det var så spännande med allt det här så jag glömde fota min egen mat. Jag gjorde parmesanknappar med brynt smör, saltrostade mandlar, poké bowl och så en underbar panna cotta. Men bilder och recept hittar du som vanligt på Go’kvälls hemsida. Missade du programmet kan du se det på SVT play. Det blev väldigt uppskattat, så jag hoppas det är många som vill testa. Kan bli goda rätter till helgen.

Men nu måste jag gå lägga mig för i morgon väntar frukost à la Jonas Cranby på Urban Deli och mycket mer spännande. God Natt!

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar