Annons

Annons

Tid för äpplen

Nu är den härliga äppeltiden här, när vi kan njuta av de svenska sorterna som mognar allt eftersom.

Tid för äppelskörd. Foto: Arto Vuohelainen

I helgen blev det inte bara träning utan jag hann med en lugn och skön promenad med familjen i ett av Brommas villakvarter.  Så härligt det var, fint väder och överallt doftade det av äpplen. Jag älskar verkligen de svenska äpplena, med den underbara syran och sötman i kombination. I övre Norrland när jag växte upp fanns det inga äpplen utan bara sura paradisäpplen, numera finns det goda sorter som tagits fram för att klara de hårda vintrarna. När jag flyttade till Stockholm var det var något alldeles speciellt att på hösten se all frukt som bara låg och ruttnade i många trädgårdar. Jag kunde inte förstå varför man inte tog hand om frukten. I helgen i Bromma hade en klok familj ställt ut lådor med äpplen och skrivit: Varsågod och ta! Ätäpplen och äpplen för mos i separata lådor. Så himla trevligt och bra, det borde fler ta efter. Vi ska ju inte slänga mat, det känns verkligen helt fel.

Annons

Äppelfest i Go’kväll

I morgon bakar jag med äpplen i SVT Go’kväll kl 18.45, det hade jag bestämt för länge sedan. Men i sista stund kom jag på att det är kanelbullens dag i morgon så det blir en ”rosbulle” med både kanel och äpple. Det blev jättegoda och äpplet ger fin syra och saftighet till bullen. I morgon får ni receptet.

”Rosbullar” på jäsning fyllda med kanelsmör och äpple.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar