Annons

Annons

Härlig rödbetssoppa med krämig topping

En supergod och värmande vintersoppa med rödbetor, morot, lök och kål. Soppan är är lätt att göra och även kan frysas. Så passa på och gör en stor sats. Alltid skönt att kunna ta fram en färdig rätt från frysen speciellt så här inför jul när man har mycket att stå i.

Gott att servera en klick gräddfil eller crème fraiche smaksatt med pepparrot och senap till rödbetssoppan.

I går gjorde jag en stor sats rödbetssoppa. Det är så gott och på ryskt vis bryter jag av rotfrukterna och lökens sötma med vinäger. Det blir fin smakbrytning och vinägern hjälper också till att soppan får en riktigt fin röd färg. Jag dubblade det här receptet. Det blev så mycket att jag även kunde glädja min granne med en kastrull soppa. Han blev jätteglad.

Soppan går bra att frysa

Men resterna som blev över stoppade jag i frysen. Jag tycker det är utmärkt att ha en soppa i frysen att bara ta fram och värma. Speciellt så här års när det är bråda tider med allt som ska fixas inför julen och en varm soppa är perfekt vintermat. Jag blandade crème fraich och gräddfil med finriven pepparrot och en matsked senap. Det passar mycket bra till rödbetssoppan. Du kan ta antingen eller det var bara så att jag hade skvättar av både crème fraiche och gräddfil hemma.

Rödbetssoppa – recept

En perfekt vintersoppa som gärna kan lagas dagen före och den går även bra att frysa.

Annons

6 portioner

1/2 kg rödbetor
1 morot
2 gula lökar
1 bit röd- eller vitkål, 250 g
1 msk olivolja
1 1/2 liter buljong
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1-2 msk vit balsamvinäger eller rödvinsvinäger
nymald svartpeppar
ev salt

Tillbehör

2 dl gräddfil eller crème fraiche
finriven pepparrot
1 msk stark och grovkornig senap
ev några korn salt

Gör så här

1. Skala och ansa rot- och grönsakern. Riv dem grovt. Fräs dem i olja några minuter i en stor kastrull eller gryta,

Fräs allt i en stor gryta och du kan gärna göra dubbel sats, för den går utmärkt att frysa.

Häll på buljong, lagerblad, kryddpepparkorn och vinäger.
2. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka 10–15 minuter. Smaka av med peppar , salt och eventuellt mer vinäger.
3. Smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pepparrot och lite senap och ev några korn salt.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar