Annons

Annons

Pepparkakor från Norrbotten – Rånepepparkakor

Testa de här kakorna om du gillar ingefära. Det är en av mina favoriter till jul. De är knapriga och goda med fin kryddsmak och en touch av citron. Dessutom är de väldigt lättbakade och trevliga att ge bort i en fin burk.

https://files.matmagasinet.se/uploads/2015/05/Ranepepparkakor_800px.jpg

Pepparkakor från Råneå i Norrbotten med knaprig konstistens och fin smak av citron och ingefära. Foto: Ulrika Pousette

När jag var uppe i Norrland förra veckan var det flera som kom fram och berättade att de brukade baka Rånepepparkakor efter mitt recept. Jag vill också  dela med mig receptet till er som läser min blogg. För det är också en av mina favoritkakor till jul. Det är verkligen fantastiskt goda pepparkakor, men inte alls som traditonella. De är knapriga  med en fin smak av citron och ingefära. De påminner väldigt mycket om engelska ingefärskakor, Ginger Biscuits. Receptet härstammar från orten Råneå i Norrbotten och kallas bara Rånepepparkakor. Det finns förstås många receptvarianter och vissa innehåller inte kardemumma, Det här är min variant  med kardemumma och de är försvinnande goda och jag lovar hela huset fylls med ljuvliga dofter när du bakar dem.

Lägg dem glest på plåten

Du behöver inte kavla utan bara rulla till kulor. Ta hjälp av en kompis och sitt och prata under tiden ni rullar kulor, så går det snabbt och lätt. Det blir cirka 100 kakor av den här satsen, men de är trevliga att ge bort i en fin burk. Du kan frysa degen om du  inte vill baka ut alla på en gång. De gräddas ganska länge vid ganska låg temperatur. Viktigt att du inte lägger kulorna för tätt för att de flyter ut väldigt mycket.  Förvara dem i lufttäta burkar så håller de väldigt länge om de förvaras mörkt och torrt. Så det är ingen fara att baka dem redan nu.

Rånepepparkakor – recept

ca 100 kakor

Annons

200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
1½ dl mörk sirap
2 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 citron
½ dl pressad citron
10 dl vetemjöl, 600 g
1½ msk bikarbonat
2 msk mald ingefära
ev 1 tsk finstött kardemumma

Gör så här
1. Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst.
2.Tillsätt sirap, grädde, citronskal och -saft till smörblandningen.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, inge­fära och eventuellt kardemumma i en skål. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen. Sätt ugnen på 125°.
4. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30–35 minuter tills de fått en vacker ljusbrun färg.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar