Annons

Annons

God helgfrukost och blåmusslor till middag

En skön lördag som slutade med vitt vin och nykokta blåmusslor.

Jag älskar att äta frukost på helgen.

I går hade jag en riktig skön lördag. Dagen började med löptur runt Kungsholmen, men fy så segt och tungt det var. Benen kändes som bly. Men sedan fick jag min belöning en god frukost och att läsa tidningen i lugn och ro. I SvD Magasinet var det fin läsning om bäste kollegan Svante som firar 25 år med sitt fina inredningsmagasin Elle Decoration. Läs och se bilder från hans eget fina hus. Det är inspirerande och vackert. Sedan blev det att ta hand om lilla barnbarnet som är min ögonsten. Jag har blivit precis som alla mormödrar, ska bara försöka att inte plåga min omgivning alltför mycket av prat om honom.

Blåmusslor till middag

Musslor ska tvättas och kontrolleras att de är levande.

Annons

Till kvällen blev jag så sugen på blåmusslor. De är väldigt fina så här års och ganska billiga, 1 kg kostadade 49 kr i min butik. Dessutom är de bra för miljön och väldigt näringsrika. Blåmusslor är rika på järn och det behöver jag som ska upp på höga höjder.

Kontrollera alla musslor

Jag kontrollerar alltid när de är packade, dessa var packade den 8/11 och det är ju bara några dagar. De kan klara sig upp till 2 veckor om de hanterats rätt. Men jag köper aldrig så gamla musslor. Det är viktigt att kontrollera att de lever. Om de är fräscha brukar de snabbt stänga sig när man börjar och tvätta dem. Om de är öppna och inte stänger sig när man knackar på skalet mot t ex diskbänkskanten så bör de kasseras. Likaså ska musslor med trasiga skal stängas. Tyvärr var det ett av näten som där väligt många musslor var trasiga och spruckna.

Musslor med trasiga skal ska kastas.

 

Jag tänker gå tillbaks till butiken och klaga. Så ska det inte vara. Men de oskade musslorna var i alla fall väldigt goda. Vi åt dem bara med ljus surdegsbröd och majonnäs. Det klassiska med pommes blev det inte den här gången.

Välj ett torrt och friskt vin

Jag hade helt slut på olivolja och använde i stället smör och det blev väldigt gott i vinbuljongen. Välj alltid ett torrt och friskt vin utan ekfat när du lagar till musslor. Det blir godast tycker jag. Sedan testade jag en tårtidé som jag haft ett tag. Men har ännu inte sett om jag lyckades., tårtan har fått stå och stelna i kylen. Jag ska berätta mer sedan och om den blev lyckad ska ni givetvis få receptet.

Vinkokta musslor med fänkål – recept

2–4 portioner
2 kg blåmusslor
2 finhackade schalottenlökar
1/2 hackad fänkål
2 msk olivolja eller smör
2 dl torrt vitt vin
Tillbehör
ljust surdegsbröd eller pommes frites
majonnäs
Gör så här
1. Tvätta och borsta musslorn väl i kallt vatten och släng trasiga musslor och de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på skalet.
2. Fräs lök och fänkål mjukt i olivolja eller smör i en riktigt stor kastrull. Tillsätt vinet och låt koka upp. Lägg ner musslorna och lägg på lock och koka på hög värme ca 2 minuter. Skaka grytan eller rör om försiktigt och koka ytterligare 2–3 minuter tills musslorna öppnat sig. Servera i djupa tallrikar med buljongen.

Musslor kokta i vitt vin med lök och fänkål. Servera dem alltid nykokta.

 

 

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar