Annons

Annons

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana är en underbart god auberginegratäng från Syditalien. Den är både vegetarisk och glutenfri och smakar så gott. Ni måste bara testa.

Melanzane alla parmigiana, en italiensk auberginegratäng.

I går kväll var jag och några av mina trevliga kollegor ute på stan för att ta ett glas vin och äta något. Tyvärr är många ställen är stängda måndagar, så det blev l’Enoteca på Västergatan i Malmö. En trevligt ställe men tyvärr dålig akustik. Men de har ett fantastiskt utbud av europeiska viner som du kan beställa på glas. De serverar bara några få rätter som  t ex risotto, charkbricka, ost och så melanzane alla parmigiana, en syditaliensk auberginegratäng. Det finns ett otal recept och jag hörde en gång några italienska damer tjafsa om hur den skulle vara. De var klart inte överens. Men här ska ni få recept på min variant som jag har lärt mig i Italien. Den innehåller inget ströbröd och är helt glutenfri. Jag brukar göra den på scamorza som är rökt mozzarella, som passar så bra i den här gratängen. Kan du inte hitta scamorza kan du ta vanlig komozzarella, det blir också väldigt gott. Den är god att servera precis som den är med en fräsch sallad.

Melanzane alla parmigiana

6 portioner

Annons

5 aubergine, 1250 g

2–3 tsk salt

olivolja

250 g scamorza (rökt mozzarella) eller komozzarella

1/2 kruka basilika

2–3 dl riven parmesan

Tomatsås

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

2 burkar polpa, finkrossade tomater

1 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

1.Skär bort stjälkfästet och skiva auberginerna på längden i knappt 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en form och strö salt mellan lagren. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd låt stå 2–3 timmar eller längre. Häll bort vätskan och torka skivorna.

2.Tomatsås: Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs alltsammans i lite olja tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en kort stund. Tillsätt de krossade tomaterna till löken och koka ca 20 minuter tills det mesta av vätskan kokat bort. Kör med mixerstav till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. OBS! Var försiktig med saltet eftersom aubergine och ost har hög sälta.

3.Sätt ugnen på 200°

4.Stek aubergineskivorna i olivolja tills de får fin färg. Lägg upp dem på hushållspapper så att olja kan sugas upp.

5.Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsform. Lägg ett lager med aubergine lite omlott. Skär osten i små bitar och lägg ett lager ost och även lite parmesan. Strö över basilika blad som du antingen strimlat eller rivit i bitar. Fortsätt att varva aubergine, ost och basilika. Avsluta med resten av tomatsåsen och till sist riven parmesan.

6.Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg.

 

 

 

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar