Annons

Annons

Fira helg med biff och min lättlagade bearnaisesås

Varför inte njuta av en god och hemgjord bearnaisesås till biffen i helgen. Här får du mitt recept som det är lätt att lyckas med.

Mysfredag med bearnaisesås,biff, ugnsstekt potatis, sallad och gott rödvin. Foto: Ulrika Pousette

Så var det fredag igen, jag tycker veckorna rusar fram i en rasande fart. Jag har världens roligaste jobb och den här veckan har det varit mycket jobb på redaktionen i Malmö. Vi har planerat för 2018 och idag är det kick-off för hela förlaget i Malmö. Fredag är ju dessutom veckans bästa mysdag och så ligger hela helgen framför en. En fin köttbit, bearnaisesås, ugnsstekt potatis är alltid gott och härligt till helgen. Här får du receptet på min lättgjorda bearnaisesås som det är mycket lätt att lyckas med. Hemligheten är att jag använder rumsvarmt smör. Du slipper smälta smör och såsen skär sig inte. Var bara lite försiktig när du har tillsatt äggulorna så att du inte har för hög värme när du vispar ihop till en tjock kräm. Sedan är det bara att tillsätta smöret klickvis under vispning. Tänk också på att du inte ska låta såsen kallna men du kan hålla den varm i ljummet vattenbad eller vid sidan om spisen. Ha en riktig skön fredagskväll!

Biff med bearnaisesås -recept

6 skivor hängmörad ryggbiff eller entrecôte, ca 1 kg
olivolja
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar

Annons

 

Bearnaisesås

½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
6 vitpepparkorn
2 stjälkar av fransk dragon
eller persiljestjälkar
1 finhackad schalottenlök
1 msk finhackad färsk fransk
dragon eller 1 tsk torkad
3 stora äggulor
150 g smör, rumsvarmt
ca 2 krm salt
 
Tillbehör
1 kg små fina potatisar
2 msk olivolja
salt
Blandad sallad med små tomater
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°. Borsta och skrubba potatisen väl. Halvera potatisarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salta. Blanda runt. Stek dem mitt i ugnen 20–25 minuter tills de har fin färg och är genomstekta.
2. Bearnaisesås: Koka upp vinäger, vatten, vitpepparkorn, dragonstjälkar och lök i en liten kastrull. Koka ihop tills cirka 2 msk återstår. Sila av och spara vätskan. Häll tillbaks reduktionen i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa samman över svag värme till en tjock kräm, gör det över vattenbad om du är ovan.
3. Ta kastrullen från värmen och vispa ner det rumsvarma smöret klickvis till en tjock sås. Smaka av med salt och hackad dragon och eventuellt någon droppe vinäger om du vill ha mer syra.
4. Pensla biffarna med lite olivolja och grilla dem några minuter på var sida över het glöd eller i grillpanna. Salta och peppra under tiden.
5. Servera biffarna nygrillade med bearnaisesåsen, potatisen och salladen.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar