Annons

Annons

Saftiga och goda älgfärsbiffar

Brukar dina färsbiffar blir lite torra. Testa de här, de blir så saftiga och goda tack vare hemligheten som jag blandar i färsen.

Saftiga färsbiffar med svartrotslingon och potatis- och palsternacksmos. Recept: Maud Onnermark foto: Pepe Studio

De här biffarna brukar jag göra med älgfärs.  Men självklart kan du göra dem med nöt- eller annan viltfärs i stället. Hemligheten är att jag blandar i bakad leverpastej, som gör att biffarna får en mycket god smak och blir härligt saftiga.  Servera dem med potatismos eller som jag gör här också blandat i palsternacka i moset, det blir en fin smak. Som ett extra tillbehör svartrötter med lingon. Gott och ser fint ut. Eller servera bara rårrörda lingon till.

Saftiga älgfärsbiffar

Med leverpastej i färsen får biffarna fantastiskt 
saftig konsistens med god och kryddig smak. 
Har du inte tillgång till älgfärs så blir det även 
gott med nöt- eller annan viltfärs.
4 portioner

Annons

500 g älgfärs
½ dl havregryn
1 dl vatten
1 msk potatismjöl
1¼ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
100 g bakad leverpastej
1 msk finriven gul lök
smör till stekning

Potatis- och palsternacksmos
750 g mjölig potatis, gärna mandel
250 g palsternacka
1 msk smör
2–3 dl mjölk
ca 1 tsk salt
nymald peppar

Svartrotslingon
4-5  svartrötter
saften av 1/2 citron
1 dl rårörda lingon

Gör så här
1. Skala potatis och palsternacka och skär i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 20 minuter tills de är mjuka.
2. Blanda havregryn, vatten och potatismjöl. Låt svälla 10 minuter.
3. Blanda färsen med salt, peppar, leverpastej och lök. Tillsätt havregrynen och rör till en jämn färs.
4. Forma ca 16 biffar. Stek dem i smör 4–5 minuter på var sida.
5. Potatis- och palsternacksmos: Häll av vattnet från potatisen/palsternackan och låt den ånga av. Mosa den med potatisstöt eller elvisp. Tillsätt smöret och späd med mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
6. Svartrotslingon: Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten. Skär dem i 5 cm långa bitar och koka dem i saltat vatten med citron ca 10 minuter. Känn med sticka de ska ha spänsten kvar. Blanda med  rårörda lingon och servera dem ljumma eller kalla.

 

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar