Annons

Annons

Oväntad fredagsdrink med portvin

Här får du recept på en oväntad fredagsdrink med portvin som bas.

Veckans fredagsdrink baserad på portvin, det enkla receptet hittar du längst ner.

I går var jag på en portvinsprovning med en fantastisk lunch. Det var företaget Sandeman som producerar portvin som bjöd in. George Sandeman är sjunde generationen Sandeman som sysslar med portvin. Han hade rest från Portugal till Stockholm för att hålla i provningen. Kockarna Conny Johansson och Anders Karlsson från Kocklandslaget hade komponerat en fantastiskt smakfull meny som vi testade till olika Tawny lagrade från 10  till 40 år. Tawny lagras på små ekfat får därför en tydlig fatton och ljusare färg. Vinet måste lageas minst sju år för att få säljas som en Tawny. De säljs också med angiven ålder, vilket innebär att vinet är en blndning av viner med en genomsnittlig ålder av angivet år.

Annons

Tawny port lagrad i 10, 20, 30 och 40 år. Lägg märke till den ljusa färgen.

‘Servera gärna en fikonmarmelad eller torkad frukt och nötter så blir det ännu bättre match med portvinet.

Chokladdesserter och portvin passar bra ihop.

 

Servera portvinet kylt i stora glas

Nu har jag fått lära mig en hel del om portvin. Bland annat att jag serverat portvinet i för små glas och alldeles för varmt. Geoerg Sandeman betonade gång på gång att det inte skulle serveras för varmt utan kylt. Sedan kan man värma glaset i handen om det är för kallt. Portvin ska också serveras i stora glas och inga små antika portvinsglas där aromerna inte kommer till sin rätt.

Jag och George Sandeman som är sjunde generationen i portvinsföreget Sandeman.

Goda drinkar

Före lunchen testade vi drinkar baseerade på portvin och det var också något helt nytt för mig. Överraskande gott och väldigt enkelt! Jag gillar inte när man måste köpa en massa olika drycker för att få ihop till en drink. Den som var gjord med rött portvin gav nästan lite julkänsla med fin sötma och en fräsch smak. Det blev min favorit och här får ni receptet.

Sandeman Invalid Fresh

6 glas

is
1 ekologisk apelsin
1 liten flaska Sandeman Invalid Port, 375 ml
6 små myntakvistar

Gör så här

1. Fördela iskuber i sex glas. Tvätta apelsinen väl. Skär strimlor av apelsinen med ett zestjärn. Klyfta apelsinen och stick ner en apelsinklyfta bland isen.
2. Fyll på med portvinet. Dekorera med en kvist mynta och apelsinzest.

 

 

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar