Annons

Annons

Godaste midsommartårtan

Det här är en av mina favorittårtor och speciellt till midsommar när jordgubbarna är som finast. Frasig spröd utsida och mjukt inre och under grädden döljer sig fräsch citronkräm som pricken över i. Den här tårtan är så fräsch och så god. Den är alls inte svår att göra och räcker till många. När jordgubbssäsongen är över kan du garnera med hallon, blåbär eller persikor i klyftor.

Godaste midsommartårtan, pavlova med citronkräm, grädde och färska jordgubbar, foto: Ulrika Pousette

 

Pavlova med citronkräm och jordgubbar

Den syrliga citronkrämen blir en fin kontrast till marängen, grädden och jordgubbarna.
Ca 12 bitar
Tid: ca 3 timmar
6 äggvitor
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
Citronkräm
4 äggulor
¾ dl strösocker
rivet skal från 1 citron
2 msk pressad citronsaft
Fyllning
4 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
myntablad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.

Annons

2. Rita upp en cirkel ca 26 cm i diameter på bakplåtspapper.
3. Botten: Vispa vitorna till ett fast skum. Droppa ner vinägern under vispning.
4. Blanda sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Tillsätt blandningen lite i taget och fortsätt vispa till en fast och blank maräng. Fördela sedan smeten jämnt i cirkeln på bakplåtspapperet.
5. Sätt in plåten på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnstemperaturen till 100°. Grädda 1 timme och 20 minuter.
6. Citronkräm: Blanda alla ingredienser till krämen i en liten kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en fast kräm. Kyl i vattenbad.
7. Låt marängen svalna på galler. Dra av papperet, om det fastnar kan ma­rängen vila ett tag i frysen så lossar papperet lätt.
8. Strax före servering: Vispa grädden. Ansa och halvera jordgubbarna. Bred citronkrämen försiktigt på ma­rängbottnen. Fördela grädden på tårtan och garnera med jordgubbarna och myntablad.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar