Annons

Annons

Oktober är äppelkakornas tid

Passa på nu när det är gott om äpplen och baka goda äppelkakor. Här får du recept på två av mina lättbakade favoriter.

Lyxig äppelkaka med mördeg och äppelkaka med mandelmassa och hemgjord vaniljsås.

 

Äppelkaka med mandelmassa

Lingonen ger en fin syrlighet men kan uteslutas om du inte har det hemma. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

1 kaka, 10–12 bitar

75 g smör
2 stora ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
100 g riven mandelmassa

Annons

Fyllning
3 äpplen, ev skalade
1 dl lingon
1/2 dl hackad mandel

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175º. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i smöret. Häll smeten i formen.
4. Fyllning: Klyfta äpplena tunt och tryck ner dem i smeten. Strö över lingon och hackad mandel.
5. Grädda på nedersta falsen ca 40 minuter, prova med sticka att den är torr.

Den lite lyxiga äppelkakan med mördeg bakade jag i SVT den 4 oktober. Recept hittar du här.

Vaniljsås

5 dl mjölk
4 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
2 dl lättvispad grädde

Gör så här
1.Blanda mjölk, socker, majsstärkelse och äggulor i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången i blandningen. Låt även vaniljstången koka med. Vaniljsocker tillsätts när såsen kokat.
2.Sjud såsen på svag värme under vispning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker. Kyl den i vattenbad.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar