Annons

Annons

Mauds mikromat: Tips och recept att baka i mikrovågsugnen

Det går alldeles utmärkt att baka i mikrovågsugnen! Här hittar du tips på saker du kan använda din mikrovågsugn till och dessutom får du två härliga recept där du använder din mikrovågsugn för att baka.

Baka i mikrovågsugn med Maud Onnermark.

Baka i mikrovågsugnen – tips och recept

Choklad går utmärkt att smälta i mikrovågsugn. Hacka den först och kör på medeleffekt, rör några gånger under tiden. Det tar bara några minuter beroende på mängden choklad. Se upp med vit choklad, så att du inte låter den gå för länge i mikrovågsugnen. Den kan se ut som att den inte är smält och i nästa sekund är den karamelliserad eller bränd.

Annons

Om du ska rumsvarmt smör och upptäcker att det är kallt, kan du sätta in det en kort stund i mikrovågsugnen. Smör går även utmärkt att smälta i mikrovågsugn, se bara till att du har värmetåligt glas eller porslin.

Läs mer: Lättgjord hallon- och citrontårta

Du kan baka en läcker tårtbotten i mikrovågsugnen på bara 4 minuter.

Du kan göra frasiga marängbakelser i mikrovågsugnen. Det är som trolleri, för av 1 äggvita får du 12 stora maränger och det tar bara cirka 1 minut att grädda marängen.

Det finns gott om goda recept på saker man kan baka i mikrovågsugn. Det här är ett av dem. Bilden på tårtan i Mauds bok är tagen av Pepe Nilsson.

Det finns gott om goda recept på saker man kan baka i mikrovågsugn. Det här är ett av dem. Bilden på tårtan i Mauds bok är tagen av Pepe Nilsson.

Se avsnittet här:

Baka i mikrovågsugnen: Chokladmandeltårta med färska bär

Du kan snabbt göra en god bärtårta i mikrovågsugnen. Grädda tårtbottnen på 4 minuter.

1 tårta, 6­–8 bitar

Botten

 • 200 g mandelmassa
 • 1 msk kakao
 • 2 ägg

Fyllning

 • 2 dl vispgrädde
 • ½–1 liter färska bär

Gör så här:

 1. Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda med kakao och tillsätt äggen ett i taget.
 2. Lägg ett bakplåtspapper på en tallrik som är 20–22 cm i diameter innanför brämet. Häll på smeten och bred ut till 20–22 cm. Kör på 750W i mikrovågsugnen ca 4 minuter. Känn efter med fingertopparna att den stannat. Låt svalna.
 3. Vispa grädden. Dra loss papperet från bottnen. Dekorera med grädde och bär när den kallnat.
Det går alldeles utmärkt att baka smarriga maränger i mikrovågsugnen.

Det går alldeles utmärkt att baka smarriga maränger i mikrovågsugnen. Bild: Ulrika Pousette

Baka i mikrovågsugnen: Kardemumamaränger

Det blir 12 stora maränger av 1 äggvita. Du kan spara dem i tättslutande burk med lock om inte alla går åt.

12 stora maränger

 • bakplåtspapper
 • 1 äggvita
 • 5 dl florsocker, 300 g
 • 1 tsk nystött kardemumma

Topping till 6 maränger

 • 3 dl vispgrädde
 • 1 liter jordgubbar, 250–500 g

Gör så här:

 1. Kardemummamaränger: Vispa äggvitan till lätt skum och blanda ner florsockret och kardemumman. Forma till en längd och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla varje bit till en kula.
 2. Klipp till bakplåtspapper så att de passar glastallriken i mikrovågsugnen. Lägg två kulor glest och kör på full effekt cirka 1 minut. De pöser upp väldigt mycket och sedan sjunker de ihop lite och då brukar de vara färdiga. Ta ut papperet och fortsätt grädda resten, två och två i taget. Låt marängerna kallna.
 3. Topping: Vispa grädden. Fördela grädden på marängerna och garnera med jordgubbar strax före serveringen.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar