Annons

Annons

En dag i fotostudion

I dag har jag bland annat haft påsk i sinnet och jobbat med fotografering till vårt påsknummer som utkommer 1 mars.

Fotograf Ulrika Pousette i sin studio.

Idag har Stockholm bjudit på den allra mörkaste och trista väder ni kan tänka er. Just idag hade jag gärna kunnat tänka mig lite solsken. Jag har fotograferat h till vårt påsknummer som kommer ut 1 mars och då vill man gärna ha vårljus men idag fanns det inget befintligt ljus utan min fotograf Ulrika Pousette var tvungen att använda blixt, vilket hon normalt inte gör. Men i dag räckte inte ljuset.

Mycket förberedelser

Det är ofattbart hur mycket tid det tar att göra matjobb, ja, ni skulle bara veta. I går sprang jag runt på stan och handlade råvaror och letade bra formar till glassen som jag skulle göra. Sedan kom jag på att jag inte hade någon grillpanna. Så då blev det en vända till ner på stan. Det är ett slit och släp och kånkande på rekvisita och mat. Jag önskar verklgien att jag hade en assistent.

Annons

Sedan gick hela kvällen åt till att förbereda maten för dagens fotografering. Jag vill alltid ha förberett så mycket som möjligt, för i annat fall får fotografen vänta så länge på mig och det blir dötid för henne. Jag kan säga det är inte som att laga mat till familjen.

Inget fusk

Jag får ofta frågor om vi behandlar maten eller om det är fusk med något på fotograferingen. Jag kan lova att det är det inte. Först har jag provlagat och sedan  lagar upp reeptet en gång till inför fotograferingen och följer mitt eget recept, då vet jag att smakerna sitter och att det blir bra recept när ni ska laga därhemma. I annat fall justerar jag.

Inte världens bästa arbetsställning.

Lite pensling piggar upp

Det jag ofta gör inför att bilden ska tas är att jag penslar maten med lite olja utblandad med vatten så att den ser nylagad ut, för ofta har den hunnit kallna och torka lite på ytan innan bilden är arrangerad.  Det gör att det ser nylagat ut och så blir det fin lyster. Men i övrigt är det inga konstigheter och vi äter  gärna maten efter fotograferingen.  I dag hade gjort en glass och det kan ju vara lite knepigt, den får ju inte smälta för mycket och inte se isig ut. Jag brukar kyla assietten som den ska ligga på och sedan doppade jag glassformen hastigt i varmt vatten och stjälpe upp glassen. I dag funkade det perfekt. Ja ni får se i påsknumret om ni tycker det ser gott ut.

Idag har vi använt golvet som arbetsyta, eftersom bilden skulle tas rakt uppifrån. I annat fall hade fotografen behövt en hög stege.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar