Annons

Annons

Fredagsmys med skaldjurpasta

Känn doften av Italien. En riktigt härlig pastarätt med blandade skaldjur lagar du snabbt till med det här enkla receptet.

 

Skaldjurspasta med tomat, foto: Ulrika Pousette

Är du sugen på skaldjurspasta som i Italien. Jag äter det ofta när jag är där. I Italien är de aldrig gräddiga som de kan serveras här i Sverige. Nej de ska vara gjorda med god olivolja. Det här är min snabblagade variant med ingredienser som du får tag på i vanliga affärer eller som du kan ha hemma och laga när du längtar efter doften och smaken från det syditalienska köket. Det finns fryst skaldjursmix som innehåller musslor, räkor och bläckfiskringar och de är perfekta att använda i den här rätten. Du lagar den på 20 minuter och det passar perfekt en fredagskväll, då åtminstone jag själv oftast är väldigt trött. Jag brukar använda den platta spaghettin bavette. Den suger åt sig de goda smakerna och det blir så gott.  Du kan hoppa över att skålla tomaterna, det gör jag ofta. Men det blir lite elegantare när du skållar tomaterna. Det går också bra att använda 1 burk  körsbärstomater från burk eller ännu tomatfiléer på burk Filetti di Pomodoro, som är avlånga tomater, skållade och skurna till filéer.

Annons

Ha en trevlig fredagskväll! Själv ska jag sitta på tåget till Stockholm hela kvällen.

Skaldjurspasta med tomat och saffran

6 portioner

600 g färska tomater eller Filetti di pomodor eller körsbärtomater på burk
500 g spaghetti, helst bavette
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl olivolja
2 dl torrt vitt vin
några strån saffran eller 1/2 kuvert à 0,5 g
2 påsar skaldjursmix à 400 g
1 dl finhackad persilja
salt och nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan och en kastrull med vatten till tomaterna om du vill skålla dem.
  2. Skär ett kryss i toppen på tomaterna och skålla dem cirka 1/2 minut. Doppa dem i kallt vatten och dra av skalet. Halvera dem och gröp ur kärnorna. Tärna tomatköttet.
  3.  Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Fräs vitlöken i olivoljan i en stor stekpanna tills den börjar mjukna. Tillsätt tomatköttet och låt fräsa ytterligare någon minut. Häll på vinet och smula ner saffran, låt koka 5–10 minuter utan lock. Lägg ner de tinade och avrunna skaldjuren. Koka ytterligare några minuter tills skaldjuren inte längre är transparanta. Rör om under tiden.
  5. Häll av pastavattnet och blanda skaldjuren med pastan och strö över hackad persilja. Smaka av med salt och rejält med nymald svartpeppar och servera direkt i varma tallrikar.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar