Annons

Annons

Lättbakade pepparkakor

Här får du mitt recept på extra goda och lättbakade pepparkakor som inte behöver kavlas. Du skär eller hyvlar degen och sedan är det bara att grädda.

Lättbakade pepparkakor som inte behöver kavlas.

I minst 25 år har min familj och en annan familj samlats och julbakat och gjort godis. Det brukar vara likt en tomteverkstad där det kavlas och gräddas pepparkakor i en rasande fart, men i år fick vi inte ihop någon helg där det passade att baka. Det känns trist, men vi får komma igen nästa år.

Världens enklaste och godaste pepparkakor

Men därför blev det i år världens enklaste pepparkakor, de är supergoda och möra, men kanske inte de vackraste, men vad spelar det för roll när de är försvinnande goda och härligt kryddiga.  Det finns ingen anledning att köpa pepparkakor när du enkelt och lätt kan baka själv. Med det här receptet behöver du inte kavla utan kan bara skära och grädda. Vill du ha dem tunna kan du stoppa degen i frysen och hyvla den med osthyvel. Använd ekologisk sirap, jag tycker den är så mycket godare. Hela min lägenhet doftar nu ljuvligt av pepparkakor.

Lättbakade pepparkakor -recept

ca 130 pepparkakor

Annons

125 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljus ekologisk sirap
1 msk mald kanel
1/2 msk finstött kardemumma
1/2 msk malda kryddnejlikor
1/2 msk mald ingefära
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
4 dl vetemjöl, 240 g

Gör så här

1. Rör smör, socker och sirap smidigt. Blanda kryddor, bikarbonat och vatten. Rör ner blandningen i smöret.
2. Arbeta in mjölet till en jämn deg. Forma 2–3 rullar ,  3-4 cm i diameter. Linda in dem i plastfolie. Låt dem vila i kylskåp minst 8 timmar.
3. Skär den kalla degen  i tunna skivor. Vill du ha dem extra tunna kan det vara bra att stoppa degrullarna i frysen en  stund och sedan kan du hyvla dem med osthyvel.
4. Grädda i 225°, mitt i ugnen tills de fått fin färg. Låt dem svalna helt innan du lägger ner dem  i burkar.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar