Annons

Annons

Byt ut söndagssteken mot fläskfilé

Saftig fläskfilé med god currysås och apelsinglaserade rotfrukter blir en god och lättlagad söndagsmiddag.

Apelsin och curry passar väldigt bra ihop med rotfrukterna. Recept: Maud Onnermark, foto. Pepe Studio

När jag var liten och åt söndagsmiddag hos mormor eller farmor var det ofta någon form av stek med gräddig sås och goda tillbehör. I dag kan söndagsmiddag vara så mycket annat och det är inte ofta det blir stek för min del. Men nu är rotfrukterna speciellt mjälla och goda och apelsinerna fina igen, så då tänkte jag att det är här en rätt som kan pigga upp söndagen.  Kombinationen av curry, mustiga rotfrukter och apelsin blir jättegott. Ha en skön söndag! Själv ska jag besöka skördemarknaden på Fredriksdal i Helsingborg och provlaga rätter till  tv-program i början av oktober.

Fläskfilé med apelsinglaserade rotfrukter

4 portioner

Annons

1 fläskfilé, ca 600 g
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
smör till stekning

Apelsinglaserade rotufrukter
1/2 skalad kålrot, ca 250 g
2 skalade morötter, ca 200 g
1/2 dl konc apelsinjuice
1/2 tsk salt

Currysås
1 msk smör
1 msk curry
2 dl vispgrädde
ca 1 1/2 dl sky från fläskfilén
ca 1 msk majsstärkelse
1–2 tsk kinesisk soja
ev salt

Tillbehör
ris
apelsinskivor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Putsa filén. Salta och peppra och bryn den runt om i smör. Skölj ur stekpannan med ca 1 1/2 dl vatten och spara det till såsen.
3. Lägg köttet i en ugnsform. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68°, det tar ca 30 minuter.
4. Rotfrukter: Skala och tärna rotfrukterna. Stek dem i smör i panna gärna med släpp lätt-beläggning tills de är nästan mjuka. Häll på juice och smak av med salt.
5. Currysås: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt curryn och låt fräsa 1/2 minut. Tillsätt grädde och sila i skyn. Koka 10–15 minuter utan lock på svag värme. Rör då och då. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten om du tycker såsen är för tunn. Koka upp och smaka av med soja och salt.
6. Servering: Låt köttet vila en stund under folie innan du skivar det. Värm såsen och rotfrukterna och servera med ris och apelsinskivor.

 

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar